Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

Facilitarea accesului la educaţie, dezvoltarea serviciilor educative şi a oportunităţilor egale pentru 271 persoane aparţinând grupurilor vulnerabile în unităţile de învăţământ vulnerabile din mediul rural din judeţul Iasi: Bivolari şi Crucea şi mediul urban – oraş Iaşi într-o manieră integrată, inovativă şi sustenabilă, prin implementarea de acţiuni cu impact direct asupra prevenirii părăsirii timpurii a şcolii, acţiuni destinate îmbunătăţirii şi diversificării serviciilor educative şi acţiuni destinate activităţii recreative şi de socializare pentru copii, pentru o perioadă de 31 de luni.      

Obiectivele specifice ale proiectului

OS1

Acordarea de sprijin pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii prin programe de tip şcoală după şcoală pentru 20 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Ionel Teodoreanu, Iaşi, pe parcursul semestrelor şcolare prevăzute în cadrul periodei de implementare a proiectului.

OS2

Dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale inter-personale ale celor 271 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate prin acordarea de consiliere psiho-socială, pentru o perioadă de 25 de luni.

OS3

Furnizarea de măsuri de prevenire şi de asigurare a oportunităţilor egale de dezvoltare a competenţelor de comunicare interpersonală prin intermediul organizării de evenimente recreative şi de socializare precum: campanie de conştientizare privind combaterea discriminării şi promovarea multiculturalităţii; campanie privind regulile elementare de igienă şi activităţi de înverzire a mediului înconjurător (ecologizare) pentru 271 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate, pentru o perioadă de 31 de luni.

OS4

Sprijinirea şi stimularea participării membrilor grupului ţintă la activităţile educaţionale din cadrul proiectului şi, atât prin oferirea de pachete materiale suport necesare desfăşurării actului educaţional din cadrul activităţii A2.1. şi educaţiei formale, cât şi prin organizarea unei tabere tematice (educarea spiritului civic şi a responsabilităţii sociale a copiilor) şi a unei excursii recreative pentru 271 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate, pentru o perioadă de 31 de luni.

OS5

Îmbunătăţirea nivelului de educaţie parentală şi acordarea de servicii de consiliere socială pentru 60 de părinţi/tutori/persoane care au în grijă copilul cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate din comunităţile vizate de prezentul proiect, pentru o perioadă de 10 luni.

OS6

Dezvoltarea unor mecanisme locale de sprijinire a procesului educational şi încurajarea dezvoltării de parteneriate între şcoli, autorităţi locale, instituţii locale, ONG-uri şi comunitate prin organizarea unei campanii de informare sub formă de ateliere de lucru specifice, pentru o perioadă de 5 luni.

OS7

Creşterea gradului de informare şi conştientizare a tuturor factorilor implicaţi în educaţia copiilor – părinţi, persoanele în grija cărora rămân copiii, specialişti, copiilor şi publicul larg şi diminuarea efectelor negative ale plecării din ţară a părinţilor asupra dezvoltării armonioase a copiilor prin intermediul unei campanii de informare, pentru o perioadă de 6 luni.