Festivalul Multiculturalității – O explozie de culoare, talent și colaborare multietnică

În perioada 2-13 octombrie 2023, în cadrul proiectului Sprijin pentru un viitor frumos! cod POCU 138918, s-a desfășurat Campania de conștientizare privind combaterea discriminării și promovarea multiculturalității, ce a constat în organizarea mai multor tipuri de evenimente artistice cu participarea copiilor din cele 10 școli partenere în proiect.

Copiii din grupul țintă au fost coordonați și antrenați cu scopul de a prezenta cele mai colorate evenimente artistice, constând în: momente de dans etnic, popular, moderrn, balet, dans de societate, muzică ușoară, populară și corală; creație literară și fotografie, reprezentând aspecte inedite din vacanțe și din comunitățile lor de proveniență.

Evenimentele s-au succedat cu entuziasm în toate cele 10 locații de implementare ale proiectului:

– Școala Gimnazială Crucea, com. Lungani, jud. Iași;

– Școala Gimnazială Bivolari, jud. Iași;

– Colegiul Tehnic Căi Ferate ”UNIREA” Pașcani;

– Școala Gimnazială ”G. Călinescu” Iași;

– Școala Gimnazială ”I. Teodoreanu” Iași;

– Liceul Teoretic ”M. Costin” Iași;

– Școala Profesională Coarnele Caprei, jud. Iași;

– Școala Gimnazială Ruși, com. Belcești, jud. Iași.

Toate momentele artistice au impresionat prin inocență, talent și multă dorință din partea copiilor de a prezenta ce știu ei să facă mai frumos și de a exprima spiritul și bogăția culturală a fiecărei comunități în parte.

 Cele mai inspirate momente artistice, prezentate pe scena Ateneului din Tătărași

Campania de conștientizare a culminat cu Festivalul Multiculturalității, care a reunit, pe scena Ateneului ieșean, cele mai spectaculoase momente artistice care s-au remarcat în etapa desfășurată la nivelul celor 10 școli.

Printre participanți, putem aminti corul de copiial Școlii Gimnaziale ”I. Teodoreanu” Iași, trupa de dans multietnic și muzică populară a Școlii Gimnaziale Bivolari, dar și solistele de muzică ușoară și populară a Liceului Teoretic ”M. Costin” Iași.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența Ansamblului Profesionist de muzică populară și dans al Comunei Scânteia, jud. Iași, care au fost invitații-surpriză ai evenimentului.

Artiștii au fost răsplătiți cu aplauze și antren din partea publicului numeros și entuziast și cu o serie de ”atenții” constând în mape și tricouri cu însemnele proiectului Sprijin pentru un viitor frumos!, apa, sendvișuri etc.

Temele secundare la care contribuie această activitate sunt: Inovarea socială – prin metodele inovative de implicare activă a membrilor GT în depășirea barierelor de ordin moral, marginalizarea, creșterea stimei de sine; și Nediscriminarea – prin accesul la condiții de egalitate de șanse pentru toți memmrii GT eligibili la această activitate.

Proiectul Sprijin pentru un viitor frumos! este implementat de Fundația Solidaritate și Speranță Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu” Iași.